'Dark Blood' van George Sluizer

dinsdag, 02 oktober 2012
Bookmark and Share

"Als je filmt ben je bezig met tijd. Dan heb je het over de existentie: je wordt geboren en je gaat dood, daarvóór zit niets en daarna wat mij betreft ook niet, maar daartussen zit een stuk en wat doe je daarmee?"

Aldus cineast George Sluizer in een pas verschenen boek over hem, getiteld 'Wie zijn ogen niet gebruikt is een verloren mens' van Hans Heesen.

Eind jaren tachtig maakte Sluizer misschien wel een van de beste thrillers ooit: 'Spoorloos', waarin Johanna Ter Steege de rol speelt van een jonge vrouw die tijdens een vakantie in Frankrijk slachtoffer wordt van een seriemoordenaar.

Daarna maakte Sluizer nooit meer een film die in de buurt van 'Spoorloos' kwam. Althans, op het oog. Want de regisseur draaide wél nog een grote film, een mysterieuze film, een film die in werkelijkheid niet bestaat en ook nog met in de hoofdrol een acteur die allang dood is. 

Het gaat om 'Dark Blood', een Amerikaanse thriller die Sluizer al in de jaren negentig draaide, maar die op de plank was beland na de dood van hoofdrolspeler River Phoenix. Het verhaal gaat over een eenzame man, Phoenix, die een echtpaar in de woestijn gijzelt.

In de aanloop naar het Nederlands Film Festival werd de hype rond 'Dark Blood' opgevoerd toen bekend werd dat Sluizer zijn film kon voltooien omdat hij de ongemonteerde filmrollen uit de kluis van een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij had gestolen. De precieze status van de film, die van tevoren niet aan journalisten mocht worden vertoond, is onbekend. In het boek van Heesen stelt Sluizer nog maar eens dat ‘Dark Blood’ niet mag worden uitgebracht.

Nog eenmaal draait 'Dark Blood' dus in de bioscoop. En ik ga ernaartoe. 

Een bespreking van 'Dark Blood' en van de visie van George Sluizer op de scheppende kracht van de cinema volgt aanstaande woensdag in de Filmrubriek van OBA Live, onder leiding van Theodor Holman.

Bekijk de trailer van 'Dark Blood':