De mannen van De Molenhoeve

donderdag, 27 september 2012
Bookmark and Share

Dorothée Forma legt de komende dagen de laatste hand aan 'De mannen van de Molenhoeve'. Deze documentaire die ze in samenwerking met humanistische raadslieden in het leger maakte, gaat over de − lange tijd onderschatte − trauma's van veteranen die uitgezonden zijn geweest naar oorlogsgebieden

Door de raadslieden was Dorothée op het spoor gezet van een initiatief van veteranen om in Veendam een centrum voor lotgenoten op te richten: De Molenhoeve. We zien hoe de ex-militairen met eigen middelen en met eigen handen het centrum opbouwen. Ondertussen vertellen ze over hun trauma's, die zich soms wel tien jaar na hun uitzending openbaarden. 

Net zoals eerder John Appels film 'De Lege Plek' is de documentaire een confrontatie met de ontroerende onmacht van de hoofdpersonen om greep te krijgen op tegenstrijdige emoties. Typisch Noord-Nederlands? Naast hun angsten is er het verlangen om net zoals tijdens de missie weer met de mannen onder elkaar te zijn. Een gemis waar ze met De Molenhoeve in hopen te voorzien.

Dorothée volgde de mannen tot de feestelijke opening. Het geld van de initiatiefnemer – veteraan Bert Nanninga - dreigde op te raken. Wie weet hebben de mannen met steun van de humanistische raadslieden inmiddels een oplossing gevonden. Forma's documentaire breekt in ieder geval een lans voor hen en voor de vergeten problematiek van honderden lotgenoten die in dienst van het Nederlandse leger elders de vrede moesten bewaren. Op 3 december is de film op tv.