'The Story of Film' van Mark Cousins

dinsdag, 11 september 2012
Bookmark and Share

"Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond er een nieuwe kunstvorm, het zag eruit als onze dromen." Zo begint iedere aflevering van de vijftien uur durende documentaire 'The Story of Film: An Odyssey' van de Ierse filmjournalist en documentairemaker Mark Cousins.

Het enorme project legt misschien wel voor het eerst bloot hoe essentieel en invloedrijk film in al zijn vormen in werkelijkheid is, niet alleen voor de liefhebbers ervan, maar voor het politieke, maatschappelijke en geestelijke leven in de breedst mogelijke context.

Counsins, de verteller, vervolgt: "Film is een miljardenindustrie. Toch gaat niet om box office of showbiz, maar om hartstocht en vernieuwing."

De serie is een wereldomspannende speurtocht naar deze twee dingen, die allebei een bevestiging vormen dat film inmiddels onontbeerlijk is geworden in het begrijpen van zowel de psychologie van de mens en als de impact van zijn wereld.

Deze ontwikkeling heeft alles te maken met de spanning tussen het artificiële en de werkelijkheid die ook in Cousins' visie op film de rode draad vormt. Vanaf de eerste aflevering is duidelijk dat datgene wat hij 'romantische films' of Hollywood-cinema noemt lijnrecht tegenover het authentieke staat zoals te vinden in de cinema van het Italiaanse neorealisme of die van meesters uit Afrika, India en Azië. Dus film als reflectie van het echte leven. 

Toch doet 'The Story of Film' vragen rijzen, bijvoorbeeld hoe het toch komt dat juist de 'romantische cinema' na al die jaren alleen maar aan populariteit wint. En kunnen populaire films in navolging van de cinema van het realisme geëngageerde, politieke verhalen over de mens en zijn wereld vertellen?

Wat is 'film' voor iets? Een taal? Een politiek pamflet? Een soort filosofie? Een tool voor psychoanalyse? Of simpelweg een spiegel?

Aan de vooravond van de première van 'The Story of Film' in EYE te Amsterdam ga ik woensdagavond over deze vragen in gesprek met Stine Jensen in de Filmpanel van OBA Live, onder leiding van Theodor Holman.