Humanistisch én strategisch stemmen

woensdag, 05 september 2012
Bookmark and Share

De Humanistische Meetlat krijgt veel positieve aandacht. Terecht, want tussen alle stemwijzers is een principieel informatief overzicht een verademing. Maar als humanist kun je ook nog strategisch stemmen en daarmee de 'dubieuze invloed van de christelijke politiek' bestrijden.

Eindelijk bereikte de Humanistische Meetlat een welverdiende publicitaire doorbraak. Jarenlang is er hard aan gewerkt, vooral door Esther Wit (programmamedewerker), en ineens is er een overweldigende en positieve aandacht! Tussen alle stemwijzers is een principieel informatief overzicht ook wel een verademing. 

Maar dan begint het voor de kiezer natuurlijk pas. Als humanist kun je nog kiezen uit meerdere partijen die goed scoren. Daarnaast is strategisch kiezen ook mogelijk: hoe zet ik mijn stem in zodat de door mij meest wenselijk geachte coalitie zal ontstaan? Hoe houd ik partijen die het humanistische gedachtegoed het meest bedreigen buiten de regering en buiten gedoogconstructies? 

En dat alles met maar één stem. Tenzij je, zoals ik, als mantelzorger (in overleg met de stemgerechtigde natuurlijk) 2 of 3 stemmen mag uitbrengen. Komt weinig voor, maar als gedachte-experiment is het best leuk: hoe zou ik een gewogen combinatie van stemmen, bijvoorbeeld via een percentagesysteem, willen uitbrengen? En welke argumenten tellen dan voor mij?

Goed, we hebben als uitgangspunt de Humanistische Meetlat. GroenLinks en D66 komen er echt als beste uit. De PvdA eindigt als derde en verrassend is daar de Partij voor de Dieren als vierde. De VVD stelt als liberale partij teleur en de christelijke partijen scoren slecht op het zo belangrijke punt van zelfbeschikking. Bij het strategische kiezen gaat het natuurlijk niet alleen om de formele partijstandpunten, maar ook om de toepassing daarvan in de dagelijkse politiek. Hoe sterk hecht men aan de meetlatprincipes als er onderhandeld moet worden. Bijvoorbeeld als de gedoogsteun nodig is van orthodox-christelijke partijen of de PVV?

Lees het volledige blog op de website van het Humanistisch Verbond.

Lees verder