'The Angels' Share' van Ken Loach

dinsdag, 04 september 2012
Bookmark and Share

Na pessimistische films zoals 'Hidden Agenda' begin jaren negentig, over de 'troubles’ in Noord-Ierland, of twee jaar geleden 'Route Irish', over de geprivatiseerde oorlog in Irak, komt de Engelse regisseur Ken Loach nu met een hilarische 'heist movie' over werkloze Schotse jongeren die het plan opvatten een vat whisky ter waarde van miljoenen euro's te stelen.

Een mooie ontwikkeling bij Loach: humor en hoop nemen de plaats in van het snijdende sociale en politieke commentaar dat zijn werk al jaren kenmerkt.

Dat betekent allerminst dat Loach zijn belangrijkste wapenfeit – het maken van geëngageerde cinema – de rug toekeert. Het lijkt er eerder op dat hij steeds meer focust op de wijze waarop menselijkheid overeind blijft, of niet, onder extreme omstandigheden.

In 'The Angels' Share' cast Loach opnieuw acteurs zonder enige ervaring, voorop Robbie (Paul Brannigan) die deel uitmaakt van het straattuig in Glasgow. Hij raakt in de problemen wanneer zijn vriendinnetje zwanger blijkt en hij gemeenschapsdienst moet verrichten na een andere jongen zonder aanleiding in elkaar te hebben getrapt.

Tijdens het uitdienen van zijn straf ontmoet Robbie een groepje 'riff-raff' dat minstens zo asociaal als hijzelf is. Maar prachtig is hoe Loach erin slaagt sympathie voor deze figuren bij ons op te wekken.

Dit alles heeft een politieke ondertoon: hun plan die dure whisky te stelen en te verkopen, en zich zo een deel van het 'rijkdom' in de wereld toe te eigenen, is natuurlijk een onbeschaamde socialistische droom.

Maar is dat Loach' punt wel? Of zoekt hij naar iets diepers, een meer basale menselijkheid die de politiek ontstijgt? Hoe dan ook, 'The Angels' Share' roept zoals altijd bij Loach scherpe discussie op.

Meer hierover in de eerste Filmrubriek van dit seizoen, aanstaande woensdag in OBA Live onder leiding van Theodor Holman.

Bekijk de trailer van 'The Angels' Share':