'Jullie leven in de 21ste eeuw'

donderdag, 26 juli 2012
Bookmark and Share

Columnist en schrijver Joep Schrijvers houdt de komende weken een blog bij over een humanistische Summerschool in Moskou die hij gaat bezoeken. Tien dagen lang praat hij met 16 studenten, een Moskouse hoogleraar filosofie en twee Amerikanen over het nieuwe humanisme. Vandaag beschrijft hij zijn eerste dag in the 'Humanist House'. 

Gisteravond zijn we dik na middernacht in de 'Humanist House' aangekomen. We haalden de Amerikaanse sprekers op van het vliegveld en reden over overvolle wegen. "Ja" , zei Valerii, onze gastheer, "Het is jammer dat er drie studenten hebben afgezegd, vermoedelijk heeft het te maken met de repressie hier. Mensen zijn erg bang hun baan te verliezen. Mijn zoon is ook al ontslagen bij de omroep, omdat hij de feiten niet wil kleuren ten gunste van de staat."

De volgende ochtend aan het ontbijt maak ik kennis met de Russen, met Katja, Olga, Igor, Joerislav en anderen. Russischer kunnen namen niet zijn. Ze spreken amper Engels, terwijl ze toch hoog zijn opgeleid. Gelukkig is er een student Internationale Betrekkingen, die een talenwonder is. Hij zal de komende tien dagen al onze lezingen en discussies tolken. Arthur, zo heet hij, kwam er achter dat ik ook Frans spreek. Dus als we samen oplopen, imponeren we het hele gezelschap met onze conversaties in het Frans.

"Jullie leven in de 21ste eeuw", merkte Ilia, een andere Rus, op aan het einde van de dag. Hij is een van de filosofen, midden veertig, tenger en met scherpe ogen.

Norm Allen had net gesproken over zwart humanisme, Tony van Pelt over feminisme en ikzelf over het georganiseerde humanisme in Nederland. "Hoezo?", vroegen we aan Ilia, "Wij Russen hebben nog een hele weg te gaan", antwoordde hij met nog veel Russisch erachteraan. Ik kom er nog wel achter wat hij zei.