'Prometheus' van Ridley Scott

dinsdag, 05 juni 2012
Bookmark and Share

'Prometheus' speelt zich af hetzelfde universum als dat van Ridley Scotts baanbrekende sciencefiction-horrorfilm 'Alien' uit 1979. Maar daar houden de overeenkomsten op. De nieuwe film focust veel meer op kernvragen over de oorsprong van de mensheid.

In 'Prometheus' maken wetenschappers een ruimtereis naar een verre planeet die mogelijk geheimen over de bron van het menselijk leven herbergt. Het is de wereld van de Engineers, bewoners die op mensen lijken en die in staat zijn door genetische manipulatie nieuwe biologische entiteiten te scheppen.

Oog in oog met buitenaards leven
Net als in 'Alien' en in de drie vervolgfilms komen de personages, waaronder wetenschapper Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) die in het bestaan van God gelooft, oog in oog te staan met een buitenaards wezen, een monster dat inmiddels de 'alien' is gaan heten.

Existentiële levensvragen en kwesties rond de definitie van wat een 'mens' is, vormen ijkpunten in het verhaal. 

David
Een stralend hoogtepunt is de fabuleuze acteerprestatie van Michael Fassbender in de rol van David, een synthetische mens die tijdens de lange ruimtereis voor het schip Prometheus zorgt terwijl de rest van de bemanning in 'cryoslaap' verkeert.

Wanneer David zich verveelt kijkt hij naar films, vooral naar David Leans Lawrence of Arabia (1962). David is overrompeld. Niet alleen blondeert hij zijn haar zoals Peter O'Toole in de titelrol, ook refereert hij aan de beeldspraak in Leans film. Op een gegeven moment citeert hij Prince Feisal die in de film tegen O'Toole/Lawrence zegt: "There is nothing in the desert, and no man needs nothing."

Het citaat raakt de kern van de film: wat als er niets is? En wat als er toch 'iets' is, maar niet datgene wat we willen, datgene wat we nodig hebben om onszelf te kunnen definiëren?

OBA Live
Debat en analyse naar aanleiding van 'Prometheus' van Ridley Scott, aanstaande woensdag in de Filmpanel van OBA Live onder leiding van Theodor Holman, met Stephan Sanders als panellid.

Bekijk de trailer van 'Prometheus':


Gawie Weet Raad
Leestip: in 'Gawie Weet Raad', mijn blog over film en het leven, behandel ik deze week een levensvraag aan de hand van David Finchers briljante, onderschatte 'Alien³' (1992). Woensdagochtend online.

Contact met 'GWR' via gawie.keyser@human.nl en op Facebook.