Dagboek van een dief

woensdag, 02 maart 2011
Bookmark and Share

In de wekelijkse gespreksgroep in de penitiaire inrichting in Zoetermeer gebeurt het een enkele keer dat iemand echt terugkijkt op zijn leven en hierover vertelt. Een voorbeeld daarvan zien we bij 'Sjors', die vertelt over de eerste keer dat hij iets pikte.

door Patrick Vlug

Mijn Honda
Sjors: "Ik herinner het me nog goed, ik was een jaar of zes schat ik. We kwamen regelmatig in die speelgoedwinkel, mijn moeder en ik. Dan kocht mijn moeder iets voor een vriendje die jarig was. Of soms ook voor mij, als ik geld voor mijn verjaardag had gekregen van mijn opa en oma. Ik had het al vaker zien staan, dat mooie, kleine rode motortje, een 400 cc Honda prijkend op zijn doosje. Mijn vader reed motor en ik vond dat hartstikke stoer.

Toen mijn moeder met de verkoopster stond te buurten, liep ik rond in de speelgoedwinkel. Dat motortje en ik hoorden bij elkaar. Mijn hoofd werd heel groot en ik tuimelde in het gangpad. Het motortje ging van de plank in mijn hand naar mijn jaszak. Ik voelde me heel dicht bij mezelf. De verkoopster en mijn moeder praatten ondertussen gewoon door. Ik liep naar de bak met knikkers om een beetje af te koelen. Die knikkers hoefde ik niet meer. Na een paar minuten was mijn moeder uitgepraat en gingen we weg. Ik wist dat het niet mocht wat ik gedaan had, maar het voelde toch heel lekker.

Thuis verborg ik mijn verworven schat in de sokkenlade van mijn klerenkast. ’s Avonds, als ik alleen was, pakte ik het motortje en zette het op zijn standaard. Ik bekeek het van alle kanten."

Volgende week deel 2…

Bekijk hier gesprek Patrick Vlug (foto) samen met filosofe Stine Jensen bij OBA Live. Bekijk hier foto's van het humanistisch raadswerk in PI Zoetermeer.