Opvoeden zonder God en vlees

dinsdag, 01 juni 2010
Bookmark and Share

Floris van den Berg van de Humanistische Denktank houdt een pleidooi voor een seculiere liberale opvoeding. Hij vindt het immoreel kinderen in te lijven bij een religie, levensbeschouwing of politieke overtuiging.
Ouders zouden hun kinderen ook geen vlees te eten moeten geven. Volgens van den Berg maak je hen daarmee deelgenoot aan de ethisch zeer verwerpelijke praktijken van de intensieve veehouderij. Dit pleidooi is voorgedragen op de onderwijsdag 'Opvoeden zonder waan' van vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte op 29 mei.

Moreel opvoeden houdt onder andere in: geen evidente onwaarheden overdragen en geen onethische producten verstrekken, zoals vlees afkomstig uit de martelindustrie van de intensieve veehouderij. Daarom voeden wij onze twee kinderen binnen de grenzen van de rede en binnen morele en ecologische grenzen op. De minimum randvoorwaarden van de opvoeding zijn: geen religie en geen vlees. Dit is de zogenaamde ‘default position’ van de opvoeding. Binnen deze grenzen proberen wij hen te vormen tot autonome vrijdenkers die zelf kritisch nadenken en als ze volwassen zijn hun eigen morele, politieke en levensbeschouwelijke keuzes goed geïnformeerd kunnen maken.

Lees verder