Wat kunnen we over onze huidige seksuele normen leren als we de geschiedenis induiken? De nieuwe podcastserie ‘Bedvogels’ van Human neemt de luisteraar mee op seksuele ontdekkingsreis. Vier jonge programmamakers vinden antwoorden op vragen over seks in andere tijden en culturen.

Onze kijk op seks en onze beleving van seksualiteit zijn cultureel bepaald. In zeven afleveringen reist ‘Bedvogels’ van de hedonistische Oude Grieken tot de vrije jaren zeventig en van het Oude China tot de Victoriaanse tijd. Wat leren we over onze seksbeleving als we de tijdmachine instappen en ons verplaatsen door tijd en ruimte?
“Men zag het als een functie van het lichaam, en als een nood die gelenigd moest worden.”
(Classicus David Rijser over seks bij de Oude Grieken)

De centrale thema’s zijn afgeleid uit gesprekken met twintigers en dertigers: hoe verhouden we ons tot porno, nu het slechts een muisklik van ons vandaan is? Voelen we ons minder leeg na een routinematig masturbatiemoment? En hoe kan het dat praten over iets wat zo natuurlijk is – seks -  soms toch zo ongemakkelijk is?
In ‘Bedvogels’ komen wetenschappers, experts en ervaringsdeskundigen aan het woord. Zij schetsen een tijdsbeeld, vertellen opmerkelijke anekdotes en geven ons misschien wel nieuwe inzichten over ons eigen seksleven.

Over de makers
‘Bedvogels’ is gemaakt door Cristel Sunter (radiomaker), Judith Konijn (journalist en historica) en Gian van Grunsven (programmamaker). Presentatie: Botte Jellema (radiomaker), Gian van Grunsven en Judith Konijn. Van Grunsven deed al eerder uitgebreid onderzoek naar seksbeleving voor onder andere het succesvolle live-programma Voorlichting voor Gevorderden en de theatervoorstelling SEXIETY.
Omroep Human en NPO Lab investeren met deze serie in verdere ontwikkeling en bekendmaking van de podcast als medium.