Om conflicten onderling te voorkomen hebben we de staat een geweldsmonopolie gegeven. In ruil daarvoor worden wij beschermd. Wanneer is geweld geoorloofd, hoe ver mag de staat daarin gaan? Onder welke voorwaarde mag de burger geweld gebruiken? En wat betekent gehoorzaamheid in een democratische rechtsstaat?

Slaan we elkaar zonder rechtsstaat de hersens in?

Arnon Grunberg spreekt in deze tweede aflevering met historicus Beatrice de Graaf, Cultureel antropoloog Tine Molendijk, Gedragswetenschapper Otto Adang en Ferd Grapperhaus, hoogleraar Rechtsstaat, Samenleving en Rechtspraktijk en ex-minister van Justitie en Veiligheid.

Kijk deze aflevering op 23 juni om 12:10 uur op NPO 2 en NPO Start

Gasten

Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is historicus en onderzoeker op het gebied van geweld, terrorisme en internationale betrekkingen. Ze is faculteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht, lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), en lid Adviesraad Internationale Vraagstukken.

Otto Adang

Otto Adang is gedragswetenschapper en bioloog/etholoog. Hij was tot voor kort lector Openbare Orde & Gevaarbeheersing aan de Politieacademie, en bijzonder hoogleraar Veiligheid en Collectief Gedrag aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op agressie, verzoening en collectief gedrag, in relatie tot handhaving van de openbare orde en de interactie tussen politie en burgers.

Tine Molendijk

Tine Molendijk is cultureel antropoloog, gespecialiseerd in geweld, politieke praktijken en maatschappelijke percepties rondom de krijgsmacht en morele verwonding. Ze is universitair hoofddocent sociale en gedragswetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie en research fellow aan de Radboud Universiteit.

Ferd Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bekleedt de leerstoel Rechtsstaat, Samenleving en Rechtspraktijk. Hij was minister van Justitie & Veiligheid voor het CDA in het kabinet Rutte III (2017-2022).

Ook interessant